ESTIVALS CAFE
Konditori Chapman har ett stort utbud av läckerheter och erbjuder: tårtor, bröllopstårtor, bakelser, vetebröd, wienerbröd, konditoribitar och chokladdoppade kakor. Dessutom bakar och säljer vi bullar, matbröd, frallor och baguetter, smörgåsar, landgångar, snittar och smörgåstårtor.
Verksamheten har funnits på Chapmans torg sedan 1962.
MARKNAD
På Estival-mässan erbjuder vi varor relaterade till Estland och från Estland. Bland annat finns följande till salu: More than just accessories - The Astrid Rajalo Leather Design, Maare Ollins lite annorlunda brukskonst av återvunnet LEGO. Aita Päts drev i 14 års tid verksamhet med marknadsföring och försäljning av estniska hantverksprodukter i Sverige med grannländer. Den omtyckta butiken Estform i dåtida Estniska Husets gatuplan var en del av grundtanken att stödja estniska hantverkare. Du kan fynda linnetextilier, kläder, smide, handgjorda dockor och annat smått och gott. Bokdisk: Ett fint utbud av böcker för både barn och vuxna. Både på estniska och svenska. Café: Terje Külmsaar, Konditori Chapman erbjuder kaffe och te, samt varor att ta med sig.
Tid
15-16 maj kl 11-15.00
UTSTÄLLNING
Estival fyller 40 år! Med anledning av jubileumsåret kommer en minnesutställning av material, souvenirer och memoarerna från de tidigare Estivaler att visas!
UTSTÄLLNING
Utställningen med unga konstnärer visar verk av lovande unga estländare som bor i Sverige. Ett litet urval av verk från varje ung konstnär visas.
FILMVISNING
En dokumentärfilm om vår mamma och hur hon som 14-åring kom till Sverige. Det är en berättelse om ett barn som på grund av krig och flykt skiljs från sina föräldrar, men som långt senare och mot alla odds återförenas med dem under osannolika omständigheter. Mamma är född i Estland och växte upp bakom järnridån under 1940- och 50-talen. Hennes föräldrar flydde till Sverige under andra världskriget, men mamma kom på avvägar under flykten och hamnade till sist åter i Estland, som nu ockuperats av Sovjetunionen. Därifrån kom ingen ut. Vi som gör den här filmen är bröder och heter Erik Forslund och Nicholas Parts. Ingen av oss är professionell filmare. Vi har båda helt andra yrkeskarriärer och filmprojektet gör vi på fritiden. Vår främsta drivkraft är att berätta mammas historia, som mot bakgrund av händelseutvecklingen i Europa 2022 känns viktigare än någonsin.
SALAKÕRTS
Tid
17 maj kl 18.00
Medlemskap i Kuldne Lõvi för 2023 krävs och kan lösas på plats!(medlem för hela återstoden av 2023: 100:-, engångsmedlemskap: 50:- Swisch-betalningar föredras, kontantbetalning möjlig, kortläsare saknas. Välkommen!
Ölklubben, Gyllene Lejon, ibjuder in dig till sång och att i övrigt ha det trevligt.
”En öl för mycket är lagom”
(gammalt ordspråk av varierande ursprung. Källa: J Heinpalu)
The Estonian Embassy in Stockholm will conduct a consular visit to Göteborg in May 19 -20, 2023 (address Lennart Torstenssonsgatan 5, Göteborg).
Estonian citizens will be able to apply for a passport or ID-Card, give their fingerprints to apply for documents and receive previously ordered documents.
NB! Pre-registration required. In order to book an appointment in Göteborg, please contact the Embassy by phone (+46) 85451 2282 or e-mail consulate.stockholm@mfa.ee
VANDRINGSUTSTÄLLINING
Marie Under är en internationell litterär legend som översatts till 26 språk. Under var en mästerlig ordsmed som kunde leka med poesins former och språk på en nivå som väldigt få poeter kan uppnå. Hon blev föreslagen till Nobelpriset i litteratur åtta gånger. Utställningen har sitt huvudsakliga fokus i de 36 åren då Under bodde i Sverige. Poeten var tvungen att lämna sitt hemland 1944 och kom till Sverige som båtflykting för att komma undan sovjetisk terror. Utställningen skisserar huvuddragen i poetens biografi och verk och samlar dikter från alla översättare som har tagit sig an uppgiften att översätta Marie Under till svenska.
Fram till slutet av maj kommer utställningen att primärt visas i Göteborgs Estniska Hus på Doktor Allards Gata 2. Mellan den 19 och 21 maj ska den flyttas till Annedalskyrkan och Guldhedskyrkan under Estivals konserter samt till Chalmers under ESTIVAL jubileumsfest där konsert- och fest besökare har möjlighet att se denna underbara utställningen.
KOHTUMINE
Sara Hedrenius
Estonia katastrofen fick Sara att välja yrke och sedan 20 år tillbaka arbetar hon på Röda Korset som sakkunnig i krisstöd. Hon har de senaste åren arbetat med krisberedskapsfrågor och är specialiserad på krisstöd. Hon är medförfattare till böckerna ”Ett annat liv”, ”Stödja familjer i kris” och ”Krisstöd att stärka människors motståndskraft”.
“Det ser illa ut” är de sista orden i nödmeddelandet som Estonia sände ut innan fartyget sjönk på färd mellan Estland och Sverige. 852 människor omkom och 137 överlevde. En av överlevarna är Sara Hedrenius. I den här boken går hon tillbaka till natten den 28 september 1994 och återberättar sin upplevelse av vad som hände. Hon följer sedan de utredningar som gjordes efter katastrofen och söker bland annat svar på om det finns någon grund för konspirationsteorier kring Estonia.
Anna Fock
Författare debuterade som författare 2013 med romanen “Absolut noll” som skildrade Sankt Petersburgs gayscen. Sedan debuten har hon gett ut ytterligare fyra romaner, bland andra Augustprisnominerade "Väderfenomen". Hennes femte roman “Lösningen är kaos” (2023) utspelas i Tallinn under nittiotalets första hälft och kretsar kring tre vänner som var och en på sitt sätt försöker att hitta sin plats i sin nya värld.
Evenemanget är på svenska. På mötet med författare med Sara Hedenius och Anna Fock leder Katrin Sepp samtalet.
FÖRESTÄLLNING
„Kalevipoeg” av NUKU-kören är en körföreställning där vi berättar historierna från vårt nationalepos genom sång, rörelse och tal.
Naturligtvis går det inte att sjunga hela eposet, men de viktigaste sångerna kan framföras: sången om Saarepiiga, historien om att dra lott, när man hämtade ett svärd från en finsk smed och senare förlorade svärdet, Kalevipojas kamp med Peipsis smådjävlar och igelkottens förslag, kampen med Djävulen och slutligen hjältens död genom sitt eget svärd. Berättare skapar broar mellan olika stora berättelser och själva kören är både sångare, berättare och dansare.
I ensemblen som spelar under ledning av Siim Aimla finns instrument gjorda av stenar, käppar, en lie samt violiner, saxofoner, cello och gitarrer. Körledare och regissör är Reeda Toots.
Föreställningen varar ca 1 h.
Tid
18 maj kl 17.00
UTSTÄLLNING
Föreningen Triinu har varit verksam i 44 år. I början var huvudverksamheten för medlemmarna att tillverka folkdräkter, men numera är verksamheten bredare. Föreningen samlar människor som är intresserade av estnisk folkkonst och som hittar inspiration till sin verksamhet där. Vår verksamhet är både teoretisk och praktisk. Vi organiserar själva aktiviteter, besöker andras utställningar och anordnar utflykter. Triinu har drygt 50 medlemmar, varav 15-20 deltar aktivt i verksamheten. På Triinus utställning i Göteborgs Estniska Hus visas estniskt nationellt hantverk i 16 olika tekniker. Utställningen öppnas den 18 maj klockan 18:00 i Estniska Huset i Göteborg, och den kan ses fram till den 21 maj.
KONSERT
SweedEst Song är en ensamble bestående av sex sångare som verkat i sin nuvarande form i fem år. Vi är Taavo Kask, Taave Sööt Vahermägi, Leane Riiser, Piia Paljak Särlefalk, Maimi Laks och Ann Arendi. Vår repertoar består av musik från hela världen.
Tid
18 maj
Kontsert 1 klockan 16.30
Kontsert 2 klockan 19.30
WORKSHOP FÖR BARN
René Soom, sångare och skådespelare från Estlands nationalopera Estonia bjuder barn in till operas förtrollande värld. Aktiviteten är riktad till barn från tre år och hålls på estniska. Tillsammans med Renè går barn på upptäcktsfärd för att få veta hur opera som en genre uppstod och hur det har förändrats genom tiderna. Barnen får veta vad en operaföreställning består av och vad som krävs för att sätta upp en sådan föreställning. Han kommer att använda föreställningen Naksitrallid som ett exempel.
Operaföreställningen Naksitrallid för barn baseras på en bok med samma namn, skriven av Eno Raud, en välkänd estnisk författare. Det är en berättelse om tre resekompisar Muhv, Kingpool och Sammalhabe som älskar glass, natur, frihet och äventyr. René Soom spelar Sammalhabe i den föreställningen och kommer att sjunga sånger ur repertoaren.
KONSERT
Konserten "Hemlandets visa" är ett urval av våra favoritlåtar för underbara Estland. Vi har sjungit några av dem i flera år och har aldrig tröttnat på dem.. Varmt välkommen till en hjärtevärmande konsert!
NUKU-kören föddes 2010. Kören särskiljs från andra estniska körer genom sina teaterkonserter. Körsång som berättande är ett av våra konstnärliga mål. Under årens lopp har vi skapat olika konsertproduktioner och framfört med dem inte bara på estniska konsert- och teaterscener, utan också på teaterfestivalen i Avignon i Frankrike („13 Lyrical Folk Songs” – verk av Veljo Tormis), på Edinburgh Fringe Festival i Skottland („Kalevipoeg”), i Wroclaw, Polen (Ariels sånger - av F. Martin, V. Tormis och andra kompositörer).
2021 var ett mycket framgångsrikt år då vi framförde Siim Aimlas körstycke „Varulven” med text av Jürgen Rooste. I samarbete med Eesti Kontsert har kören framfört två serier av konserter - „Dockornas sånger” och „Dockornas sånger 2”, som bestod av körversioner av sånger från barnpjäser skrivna för Dockteatern. En annan huvudinriktning för NUKU-kören är framför allt framförandet av samtida körmusik. Vi har deltagit i tävlingar och vunnit priser både i Estland och utanför Estland. Självklart finns vi med på varje estnisk sångfest – hur skulle det kunna vara på annat sätt!
Dirigent Reeda Toots, sjöng i Ellerheinas barnkör som barn, senare i den världskänd Tõnu Kaljustes kammarkör. Läste skådespeleri och teaterpedagogik på Scenkonstskolan. Toots återvände till körmusik efter flera decennier av teaterarbete.
Tid
19 maj kl 14.00
Plats
KONSERT
Purple Pop Quartetär en stråkensemble vars medlemmar är högklassiga estniska musiker med klassisk bakgrund, som är dedikerade till att kombinera pop, rock och klassisk musik.
Purple Pop Quartet är en grupp vänner som förenas av kärleken till musik. De gillar att tänja på gränser och hitta kopplingar mellan olika musikstilar och epoker, vilket har resulterat i ett distinkt, dynamiskt och färgglatt sound och en passionerad spelstil.
Oavsett vilken musikstil lyssnaren älskar mest, trollbinder Purple Pop Quartet publiken med sin unika och passionerade uttrycksstil.
”På våra konserter kombinerar vi olika musikstilar och förtrollar lyssnaren med många välkända låtar. Vår repertoar består av ett tvärsnitt av musikhistorien – från Bach och Mozart till Frank Sinatra och Led Zeppelin. Vi har musicerat tillsammans i flera år, men vi är också en grupp vänner i privatlivet. Förutom många andra aktiviteter spelar vi även i Glaspärlespelets Sinfonietta.
Från och med i år har vi ett fantastiskt samarbete med den estnisk-svenske kompositören Toomas Tuulse, vars komposition "Tango" även denna gång kommer att framföras." Medverkar: Liiso Åkerberg - flööt ja Rickard Malsmten - bas.
KONSERT
Musik av Tormis och Rannap Estnisk och svensk folkdans.
- Stockholms Estniska Kör
- Stockholms Estniska Damkör
- Folkdanslaget Virvel
TEATER
Sverigeesternas ungdomsförbund med föreställningen “The Mental State of ‘Eesti Noored Rootsis‘“
Sverigeesternas ungdomsförbund grundades sommaren 2019 och målet är att förena estniska ungdomar i Sverige.
Att uppträda tillsammans med en teaterföreställning har varit en dröm sedan länge, men eftersom pandemin kom emellan försvann möjligheten. Nu ser vi dock fram emot att komma till Estival med föreställningen “The Mental State of ‘Eesti Noored Rootsis’“ som är skriven av dramaturgen Valdo kask och är baserad på våra egna berättelser om hur det är att vara ung est i Sverige - utifrån både roliga och sorgliga erfarenheter.
Publik i alla åldrar från yngre tonåringar är välkomna (ingen övre gräns)! Kvällen fortsätter med en ungdomskväll.
Föreställningen är huvudsakligen på estniska.
Tid
19 maj kl 19.00
FÖR UNGA
En kväll med en trevlig gemensam middag och sällskapsaktiviteter samt estnisk musik.
Åldersgräns 16+.
Middag 150 kr
a) Pulled pork burger, coleslaw, piklad lök
b) vegan: Jack fruit burger, coleslaw, piklad lök
+ 2 valfria drycker
Betalning: SWISH 072-215 38 26 Erik Stenqvist
SÅNGFESTIVAL
Sångfester är en omistlig del av att vara estnisk. Tillsammans har vi sjungit oss till en estnisk nation. Sångfesterna har hjälpt oss att överleva den sovjetiska ockupationen. Den sjungande revolutionens spontana sångfester återställde vår tro på oss själva, på friheten och på återupprättandet av självständigheten, som vi uppnådde den 20 augusti 1991.
Åtta körer från både Sverige och Estland, folkdansare från Stockholm och en traditionell folkmusiktrio uppträder på Estivalens sångfest – mer än 230 artister. Den tvådelade konserten börjar och avslutas med en gemensam stor kör. Både äldre och modernare omtyckta körsånger, från folklig musik till Arvo Pärt, kommer att höras. Folkmusiktrion och folkdanserna skapar variation i konserten.
Ett kafé är öppet under den långa pausen.
Som uppträder är: Stockholms Estniska Damkör, Europeiska Estniska Kören, Göteborgs Estniska Kör, Stockholms Estniska Kör, Akademiska Kören i Göteborg, Stockholms Estniska folkdansgrupp Virvel, Folkmusiktrion, Haaslava Manskör, Mulgi Kör, NUKU Kör.
Biljetter
200 kr vuxna,
70 kr ungdomar upp till 16 år
Biljetter billetto.se KÖP HÄR eller
250 kr på plats
FEST
Om Estivals jubileumsfest
Festival Estival 2023 avslutas med mäktig jubileumsfest. Ett ypperligt tillfälle att träffa gamla och nya kompisar, äta en god trerättersmiddag med dryckespaket och ta del av både musikalisk och teatralisk underhållning varvad med spännande tal. Konsert och dansmusik efter middag framförs av artist Gerli Padar med bandet Horoskoop från Estland. Kvällens konferencier är operasångare Rene Soom från Estlands nationalopera Estonia samt Gerli Padar, en av de mest kända artister i Estland.
Dörrarna till festlokalen öppnas kl 18:00. Kvällens värdar välkomnar dig med välkomstdrink med kanapér. En trerättersmiddag med dryckespaket börjar kl 18:45. DJ tar över och bjuder på dansmusik vid midnatt.
Med denna biljett får du 20 % rabatt på samtliga andra event på Estival 2023.
Biljetter till eftersläpp 200 kr
säljs på plats 22-22.30
Tid
20 Maj kl 18.00
Plats
TEATER
Estniska kulturskolan i Stockholm grundades 2006 och erbjuder bland annat språkinlärning av estniska genom teater för barn. Dramastudion äger rumvarannan söndag under ledning av Sirle Sööt.
“Vi ser fram emot att komma till Estival med föreställningen Tristan och Isolde som vi för första gången framförde på sommarkollot Suvekodu den 10 augusti 2022, men som vi repeterat på kulturskolan under hösten. Det är en föreställning för hela familjen med mycket musik och humor!” berättar Sirle Sööt. “Det har variten stor glädje att regissera en världsklassiker med syfte att öva på estniska med barnen!” fortsätter hon.
Tid
21 maj kl 12.00
DISKUSSION
Biljetter
Fri
Tid
21 maj kl 13.30-15.00
LISTAN UPPDATERAS STÄNDIGT!
Ämnen vi kommer att diskutera på den sista dagen av Estival:
Hur är det att gå i skolan i två länder samtidigt?
Mormors medverkan i barnets språkutveckling.
Estniska i ett trespråkigt hem.
Modersmål utomlands - barn med särskilda behov.
Kära familjer, ni är välkomna med era tankar och insamlingar!
På Familjeforum möts barnboksförfattare Kaidi Kruus, Greta Madeleine Gnannt, barnboksförfattare Eva Hammer och Evi Lepik.
KONTAKT
TOETA ESTIVALI